Biologiczne przyczyny anoreksji
Badania wskazują, że genetyczna predyspozycja do anoreksji może uruchomić w rodzinach. Jeśli dziewczyna ma rodzeństwo z anoreksji, jest ona od 10 do 20 razy częściej niż w populacji ogólnej do rozwoju anoreksji sama. Chemia mózgu również odgrywa znaczącą rolę. Osoby z anoreksją mają zwykle wysoki poziom kortyzolu, hormonu mózg najbardziej związane ze stresem, a także obniżenie poziomu serotoniny i noradrenaliny, które są związane z uczuciem dobrego samopoczucia.
Główne czynniki ryzyka anoreksji
Niezadowolenie ciało
Rygorystyczne diety
Niska samoocena
Trudność wyrażania uczuć
Perfekcjonizm
Troubled relacje rodzinne
Historia przemocy fizycznej lub seksualnej
Wywiad rodzinny w kierunku zaburzeń odżywiania
Badania wskazują, że genetyczna predyspozycja do anoreksji może uruchomić w rodzinach. Jeśli dziewczyna ma rodzeństwo z anoreksji, jest ona od 10 do 20 razy częściej niż w populacji ogólnej do rozwoju anoreksji sama. Chemia mózgu również odgrywa znaczącą rolę. Osoby z anoreksją mają zwykle wysoki poziom kortyzolu, hormonu mózg najbardziej związane ze stresem, a także obniżenie poziomu serotoniny i noradrenaliny, które są związane z uczuciem dobrego samopoczucia.
Główne czynniki ryzyka anoreksji
Niezadowolenie ciało
Rygorystyczne diety
Niska samoocena
Trudność wyrażania uczuć
Perfekcjonizm
Troubled relacje rodzinne
Historia przemocy fizycznej lub seksualnej
Wywiad rodzinny w kierunku zaburzeń odżywiania